VYŠETŘENÍ STŘEVNÍHO MIKROBIOMU - PROČ PRÁVĚ U NÁS?
V jakých situacích je vhodné test podstoupit?
Trávicí obtíže
Nadýmání, bolesti břicha, problémy s vyprazdňováním? Složení bakterií ovlivňuje rychlost průchodu tráveniny střevy, ale také to, jaké látky a živiny vznikají a jak se vstřebávají.
Snížená imunita
Náchylnost k infekcím či alergické reakce? Ve střevech sídlí 70 % imunitního systému. Bakterie žijící ve střevech stimulují naši imunitu, ovlivňují vznik zánětu i reakci těla na infekci.
Obezita
Stále přibíráte? Některé bakterie se specializují na využití bílkovin, sacharidů nebo tuků, ovlivňují tak proces jejich vstřebávání a tím i tělesnou hmotnost u každého z nás individuálně.
Zánětlivá onemocnění
Střevní bakterie přímo tvoří či ničí ochrannou vrstvu střeva. Pokud je tato narušena, do těla pronikají škodlivé látky z vnějšího prostředí nebo prozánětlivé látky, takže roste riziko tvorby chronického zánětu.
Psychické potíže
Až 95 % serotoninu – „hormonu štěstí“ a 50 % dopaminu se tvoří ve střevech. Bakterie tlustého střeva a jejich produkty stimulují jejich tvorbu, takže přímo ovlivňují produkci těchto látek.
Kardiometabolické choroby
Střevní bakterie produkují látky, které ovlivňují náš metabolismus, např. přeměnu cholesterolu nebo využití glukózy v těle a tak přímo ovlivňují rizika vzniku některých kardiometabolických chorob.

PODROBNÉ INFORMACE
Hlavním výstupem analýzy je zhodnocení toho, jaké bakterie a v jakém zastoupení žijí ve vašem tlustém střevě a zda lze váš mikrobiom považovat za dostatečně vyrovnaný a rozmanitý, či nikoliv.
Informace o množství některých bakterií umíme využít k praktickým radám a doporučením. Složení střevní mikroflóry je dynamické a lze ho ovlivňovat tím, co konzumujeme – od hlavních živin až po různé bioflavonoidy (účinné látky z rostlin s příznivými účinky na organismus), ale také negativně alkoholem či antibiotiky.
Obecně lze říci, že cílem ovlivnění střevního mikrobiomu je podpora růstu prospěšných bakterií a zabránění přemnožení bakterií, o kterých se ví, že nám mohou škodit.

JAK CELÝ PROCES PROBÍHÁ?
- Objednáte si vyšetření v našem e-shopu, po zaplacení obdržíte odběrovou sadu.
- Podle návodu odeberete vzorek stolice a vyplníte dotazník týkající se životního stylu a stravy.
- Vše zašlete předplacenou obálkou zpět do naší laboratoře, kde vzorek zanalyzujeme.
- Zašleme vám výslednou zprávu do vašeho profilu na ghcgenetics.cz (pro obdržení výsledků je tedy potřebná registrace, můžete ji jednoduše provést již během nákupu).
- Objednáte se na závěrečnou konzultaci s naším odborníkem.

Proč je konzultace s odborníkem tak důležitá?
Střevní bakterie vytvářejí mnoho aktivních látek, jejichž tvorba je však závislá na stravovacích návycích, životním stylu, ale také přítomnosti nemoci či užívaných lécích.
Mgr. Hana Sládková Kavínová, naše nutrigenetička a nutriční specialistka, vám vysvětlí důležité nálezy ve vaší výsledné zprávě a na základě cíleného rozhovoru navrhne konkrétní úpravy ve vašem jídelníčku či životním stylu:
- identifikuje škodlivé faktory a pomůže vám se jich zbavit,
- pokud nějaké zásadní živiny v jídelníčku chybí, navrhne, jak je doplnit,
- může doporučit také cílené doplňky stravy, aby se podpořil růst prospěšných bakterií či omezil růst těch rizikových.
Takto individuální práce s vašimi stravovacími zvyklostmi vám výrazně usnadní zavedení konkrétních doporučení do praxe, a využijete tak potenciál vyšetření střevního mikrobiomu na 100 %.
Špičková analýza a diagnostika je páteří naší laboratoře
Vyšetření vzorků provádíme výhradně v naší certifikované molekulárně genetické a mikrobiologické laboratoři, a tak máme nad celým procesem analýzy plnou kontrolu a ručíme za kvalitu dodaných výsledků.