POKUD SPLŇUJETE NĚKTEROU
Z UVEDENÝCH INDIKACÍ, KONTAKTUJTE NÁS
800 390 390
Histaminová intolerance
Genetické vyšetření intolerance histaminu
Histamin je chemická látka přirozeně se vyskytující v organismu. Vyskytuje se ve větším množství v některých potravinách, kde se tvoří v důsledku procesu zrání a fermentace. Trpíte-li po konzumaci určitých potravin opakovaně zažívacími obtížemi nebo bylo onemocnění diagnostikováno u někoho v rodině, genetická analýza potvrdí nebo vyvrátí, zda máte ke vzniku histaminové intolerance (HIT) předpoklady. V případě prokázané predispozice, pomůže s odstraněním obtíží nasazení nízkohistaminové diety.
V JAKÝCH SITUACÍCH JE VHODNÉ TEST PODSTOUPIT
- Vyšetření hrazené pojišťovnou indikuje ošetřující lékař specialista (gastroenterolog nebo alergolog) na základě vaší osobní a rodinné anamnézy.
PODROBNÉ INFORMACE
Histaminová intolerance je způsobena nedostatečným množstvím enzymu diaminooxidázy (DAO), který v těle udržuje správnou hladinu histaminu. Nedostatek tohoto enzymu může být způsoben genetickou predispozicí, užíváním různých, i volně prodejných léků (některé léky na kašel, proti bolesti a zánětu, antibiotika, léky na vysoký krevní tlak a jiných).
Histamin v organismu zastává mnoho důležitých funkcí, například je součástí přirozené imunitní reakce a reguluje průběh zánětlivých procesů. V potravinách je ve vysokých koncentracích obsažen zejména ve fermentovaných a dlouho skladovaných potravinách, například uzeninách, zrajících sýrech, pivu, vínu, kysaném zelí, pečivu z kynutého těsta, čokoládě, ale i špenátu, rajčatech některých citrusových plodech, banánech a mnoha dalších.
Projevy histaminové intolerance jsou poměrně pestré a některé mohou být snadno zaměněny za alergické reakce. Mezi ty nejčastější patří křeče a bolesti břicha, chronické průjmy, otoky, svědění kůže a jiné kožní projevy. Mohou se objevit i bolesti hlavy, změny krevního tlaku nebo dušnost. Genetická analýza variant asociovaných se sníženou aktivitou DAO odhalí, zda se jedná o intoleranci geneticky podmíněnou nebo získanou v průběhu života, případně zda máte ke vzniku histaminové intolerance dědičné předpoklady.
JAK CELÝ PROCES PROBÍHÁ?
Po objednání testu obdržíte e-mail s podrobnými informacemi. Vzorek DNA se většinou získává stěrem z dutiny ústní nebo odběrem krve. Stěr z dutiny ústní můžete provést sami v pohodlí svého domova pomocí odběrové sady, kterou vám společně s návodem a dalšími dokumenty zašleme poštou. Odběr krve lze podstoupit u lékaře v místě bydliště nebo u nás v ambulanci. Výsledek analýzy vám bude zaslán podle dohody na e-mail nebo poštou. V případě zjištěné pozitivity doporučujeme objednat se ke genetické konzultaci.